woensdag 24 september 2014

LearningLab #4

LearningLab #4


Met 27(!) waren ze, de leerlingen van Haverlo op de 4e LearningLab. Een beestige, geestige, wilde bende maar waar we veel van hebben geleerd. Ook bij deze leerlingen wilden we hun online leven achterhalen. Maar ook hun profielen waren goed beveiligd, van aangepaste profielnamen tot CEO's van grote bedrijven. Moeilijk dus om te achterhalen of het wel om deze leerlingen ging! :)











Zoals in de vorige LearningLabs, hebben we met deze leerlingen een online alter ego gemaakt. Mr. Bean, Pietje Pek, Selena Diaz, Dobey Harry Potter en Zita Lonneville zijn enkele van de namen die Draama Laama in haar vriendenkring mocht verwelkomen.

Tot slot hebben we het "social media" reilen en zeilen van deze leerlingen onder de loep genomen. Welke apps gebruiken ze waar, wanneer, met wie en wat delen ze precies? Een toiletselfie hebben we bij geen van de leerlingen teruggevonden :)















Merci Haverlo! We zien jullie allemaal (alle 27!) heel graag terug op de GameLab! :)

LearningLab #3

LearningLab #3


Op vrijdag 19 september 2014 kwam een stoere bende leerlingen van 6 van De Varens de 3e LearningLab volgen.
Na een korte kennismaking, werd er gestart met de eerste labs. Eén van de eerste labs, wou nagaan hoe het zal met de privacy en de jongeren hun Facebookprofielen. We surften stiekem naar hun Facebookprofielen en keken wat ze zoal doen in hun vrije tijd. Zo gezegd, zo gedaan, alleen waren de Facebookprofielen van de jongeren goed beveiligd. Jammer voor ons, goed van/voor de leerlingen! :)



In de volgende labs werden "alter ego's" ontwikkeld (geen catfish-profielen ;) ) en werd er nagegaan waarvoor de leerlingen verschillende social media apps gebruiken, met wie ze hierop communiceren en wat ze zoals deelden.








Na een boeiende dag, konden we volgende algemene conclusies trekken:
- jongens gebruiken social media anders dan meisjes
- jongeren willen terug echt contact op de straat. De stoel buiten zetten op straat en praten met de buren/andere jongeren.
- afspraken zijn afspraken. Social media en smartphones maken het mogelijk om 5 minuten voor een afspraak af te haken. Heeel erg verveld volgens de meeste jongeren!


Een uitgebreid verslag zal na de labs op deze blog worden gedeeld!


Merci aan de leerlingen van de Varens, we zien jullie graag terug op vrijdag 26 september!


dinsdag 16 september 2014

GameLab #2

Op 15 september kwamen we terug samen met de 9 fantastische leerlingen van de Varens die al in een LearningLab ondergedompeld waren.

Meteen vlogen we er in met een stevige brainstorm over de "jongere generatie en hun sociale mediagebruik". Dit was het resultaat:





Na al het harde denken en discussiëren werd het tijd om creatiever aan de slag te gaan. Er moest een probleemstelling, personages en spelacties bedacht worden voor de SUG. Zo gezegd, zo gedaan!
In totaal werden 3 personages ontwikkeld. Say hello to Angie, Ryan en Zweva:





In de ontwikkeling van de personages bleek dat de 2 jonge dames en heer zich nogal riskant gedroegen op de social media.
- Angie voegde nogal veel mensen toe die ze niet kende met het gevolg dat ze ruzie had met haar ouders.
- Ryan moest toch wat meer opletten met de beveiliging van zijn Facebook.
- Zweva zette nogal veel (te) sexy foto's van zichzelf online.
Tijd dus om in actie te schieten en mensen op straat hierover te bevragen en spelacties te bedenken.

Angie ging op zoek naar toffe tips om goede vriendschappen offline te sluiten:








Ryan ging op zoek naar handige tips om zijn Facebook te verbeteren

 Glenn zegt: "een veilig paswoord is een zo lang mogelijke paswoord gebruiken "


 Louise zegt: "op facebook kunnen enkel mijn eigen vrienden mijn profiel zien"


Focus: "ik post geen filmpjes op mijn facebook"


Zweva ging op een spelende manier op zoek naar meningen van mensen over online "pikante" foto's.









Het was stevige, productieve, intensieve maar vooral leuke, leerrijke en boeiende dag!
Merci!

vrijdag 12 september 2014

LearningLab #2

Op maandag 8 september waren 9 enthousiaste leerlingen van De Varens op bezoek om deel te nemen aan de 2e LearningLab van het project Sharing is Caring.
Na een kennismaking, werden enkele labs (wie ben ik online, privacy,...) gehouden met de leerlingen. Enkele sfeerbeelden:

                   





 








We kregen ontzettend veel input en inzichten in deze leerling hun mediagebruik alhoewel sexting nog eerder een taboe was. Geen van de leerling had dit eerder gedaan (ook niet diegene met een vriendje of vriendinnetje) ;).

Volgende week, op 15 september 2014, komen de dezelfde leerlingen creatief "los gehen" in de GameLab. We kijken er al naar uit! :)


Nieuwsgierig naar onze bevindingen? Hou dan zeker onze blog in de gaten. Na alle labs, kan je hier een kort verslag terugvinden.