dinsdag 13 januari 2015

Slotevent Sharing is Caring

Slotevent Sharing is Caring.


Brugge, maandag 12 januari 2015, het slotevent van Sharing is Caring was aangebroken. In de voormiddag kregen de leerlingen, die het spel mee hebben ontwikkeld, de primeur om de Serious Urban Game te spelen. In de namiddag werden leerkrachten, jeugdwerkers, beleidsmedewerkers,... uitgedaagd om het spel te spelen.


De voormiddag

De leerlingen kwamen met slaperige ogen (lees maandagmorgen) aan in de bibliotheek van Brugge. Onmiddellijk werden ze ondergedompeld in de wereld van het internet. De leerlingen waren enkel in de Safehouse veilig. Buiten de Safehouse was een stevige oorlog aan gang voor de macht om het internet. Maar 12 januari was de finale dag, de laatste strijd voor het internet. 
Leerlingen werden in groepjes van 3-4 leerlingen verdeeld en kregen allen een karakter zoals Foxtrot, Delta, Juliet, Romeo, Sierra, enz. 
Ze werden op pad gestuurd om zoveel mogelijk social media websites te veroveren. Dit deden ze door een QR-code te scannen en de opdracht die ze kregen zo goed mogelijk uit te voeren. De leerlingen kregen hiervoor 2 uur de tijd. Na een stevige strijd te voeren, werd Delta de ultieme machthebber van het internet. Enkele sfeerfoto's van het spel en de opdrachten:

     
                                 


                       


                         


                            

Het slotevent betekende ook afscheid nemen van de fantastische leerlingen van Haverlo en De Varens die mee hebben ontwikkeld. Maar we hebben dit niet gedaan met lege handen. Elke leerling werd gekroond tot "Mediawijze Leerling" en kreeg hiervan een bewijs mee naar huis. 

Met Stad Brugge als partner in dit project kon ook een speech van de Schepen van Onderwijs, Frank Vandevoorde niet uitblijven. Tot slot werd nog een groepsfoto genomen. 

                            

                            


De Namiddag

Het spel werd voorgesteld aan leerkrachten, beleidsmedewerkers,... Na een korte voorstelling van het project mochten zij op pad met een tablet om mediawijze oefeningen uit te voeren. Vervolgens konden we genieten van 2 boeiende sprekers:
- Jeremy BonneValle van Fourcast over Google Apps for Education en Google Classroom
- Sander De Ridder (Ugent) over jongeren en social media. 
Grootste vaststelling deze namiddag was het gebrek aan mediawijze tools voor leerkrachten uit het buitengewoon onderwijs. Een nood waar in de toekomst dus nog zeker aan gewerkt moet worden. We hopen met Sharing is Caring hierop al een antwoord te bieden.
Nadien vond nog een korte netwerkdrink plaats waarbij ervaringen, inzichten en boeiende ideeën werden uitgewisseld.



[ew32] zal in de toekomst een train-de-trainer opzetten voor leerkrachten, bibliotheekmedewerkers,... om het spel zelf aan te bieden in de klas of de regio. 
Heb je hierin interesse of wil je meer info over het project? Aarzel niet om ons te contacteren:
Lieve Achten, lieve@ew32.be
Annelies Marechal, annelies@ew32.be


Via deze weg willen we volgende personen nog bedanken voor alle boeiende input en fantastische medewerking:
- leerlingen en leerkrachten van Haverlo en De Varens
- experts in de reflectiegroep
- onze partners Stad Brugge, Bibliotheek Brugge, Google Belgium en Mediawijs.be

En special thanks voor de volgende ladies:
- Annelies Vandenberghe
- Valerie Logghe
- Saar De Voogt